27 Mart 2008 Perşembe

Seroloji Tahlilleri

Bu kısımda Seroloji Tahlilleri sonuçları ve yorumlarını bulacaksınız.
Çok merak ettiyseniz devamını okuyunuz….
Seroloji Çalışmaları-ASO: Antistreptolizin OStreptolizin O’ya karşı kanda dolaşan antikorlardır. A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarının tanısında ve takibinde kullanılır.
-CRP: C-Reaktif ProteinNonspesifik bir akut faz reaktanıdır. Enfeksiyon ve enflamasyonların (vücudun bir yerinde iltihabi bir durum oluştuğunda onun etrafında oluşan kızarıklık) değerlendirilmesinde kullanılır. Yüksekliği koroner kalp hastalığı riskinin erken bir göstergesi olduğu için bu hastalığın taraması amacıyla da kullanılır.
-RF: Romatoid FaktörIgG’ ye karşı kanda dolaşan antikorlardır. Romatoid artrit (iltihaplı romatizma) , miks bağ dokusu hastalığı ve bazı akut iltihabı hastalıklarda RF düzeyi artar.
-IgA: İmmünglobulin AÖzellikle sekresyonlarda bulunur ve virüs nötralizasyonunda rol oynar. Siroz, kronik karaciğer hastalıkları ve kronik enfeksiyonlarda IgA düzeyi artarken, immün yetmezlikleri ve protein kaybına neden olan hastalıklarda IgA düzeyi düşer.
-IgG: İmmünglobulin GBakteri, virüs ve toksinlere karşı uzun süreli koruyuculuğu sağlayan antikorlardır. Karaciğer hastalıkları, kronik tekrarlayan enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar ve bazı malignitelerde IgG düzeyi artarken, immün yetmezlikleri ve protein kaybına neden olan hastalıklarda IgG düzeyi düşer.-IgM: İmmünglobulin MBakteri ve virüslere karşı üretilen ilk antikorlardır. Enfeksiyonların akut fazı, otoimmün hastalıklar, kronik karaciğer hastalıkları ve bazı lenfomalarda IgM düzeyi artarken, immün yetmezliği ve protein kaybına neden olan hastalıklarda IgM düzeyi düşer.
-IgD: İmmünglobulin DIgD myelomasının tanı ve takibinde kullanılır
-C3:Akut faz reaktanlarından biridir.
-C4:Akut faz reaktanlarından biridir.
-Lp(a): Lipoprotein (a)Lipoprotein (a)’nın artması inme riskini artırır. Ayrıca kontrolsüz diyabette lipoprotein (a) düzeyi artabilir.
-APO A: Apolipoprotein AHDL, şilomikronlar ve VLDL’nin başlıca protein komponentidir. Koroner kalp hastalığı riskinin değerlendirilmesinde kullanılır. Abetalipoproteinemi, lipoprotein lipaz kofaktör eksikliği, hipertrigliseridemi, kontrolsüz diabet, kronik böbrek yetmezliği ve sigara içimi APO A düzeyinde azalmaya neden olur. APO A düşüklüğü prematüre koroner kalp hastalığı açısından risk oluşturur.
-APO B: Apolipoprotein BLDL’nin başlıca protein komponentidir. Koroner kalp hastalığı ve inme riskinin değerlendirilmesinde kullanılır. Prematür koroner kalp hastalığı, diabet, böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları ve gebelik APO B düzeyini artırırken, kronik anemiler ve kilo kaybında APO B seviyesi azalır.
-CAR: Karbamazepinİlaç düzeyinin takibinde kullanılır.
-VPA: Valproik Asitİlaç düzeyinin takibinde kullanılır.-PHY: Fenitoinİlaç düzeyinin takibinde kullanılır.
-DİG: Digoxinİlaç düzeyinin takibinde kullanılır.

1 yorum:

Burcu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.